Massage vormt in het wellness-milieu niet alleen één van de meest elementaire relaxatievormen maar is vaak ook een omstreden onderwerp. Dit komt doordat er wereldwijd, naast professionelen en (para-) medisch geschoolden die hiermee actief zijn, ook een grote schare kwakzalvers en niet-professionelen zich omwille van het geldelijk gewin op deze materie hebben gestort. Hierdoor wordt het begrip massage ten onrechte vaak in relatie gebracht met erotische en seksuele beleving, veelal gekoppeld aan exotische vakantiebestemmingen. Onder welke vorm en in welke omstandigheden het ook moge gebeuren, massage is en blijft er in essentie op gericht om via manuele of mechanische hulpmiddelen op welbepaalde plaatsen van het lichaam druk, beweging, spanning of trilling uit te oefenen. Op deze manier kan een doelgerichte heilzame inwerking gebeuren op spieren, gewrichten, pezen, ligamenten, zenuwbanen en zelfs op inwendige organen. Afvalstoffen die niet door normale lichaamsbeweging worden afgevoerd kunnen daardoor veelal worden vrijgemaakt en verwijderd.

Massagevarianten

Naast een goed lichamelijk gevoel geeft massage ook een rustgevende geestelijke toestand. De verscheidenheid aan massagevormen is enorm en kent bovendien nog ontelbare vertakkingen en afgeleiden. De meest klassieke en één van de meest gebruikte massagevormen is de Zweedse massag Met geringe druk over het lichaam strijken, het kneden van de spiermassa’s, uitoefenen van frictie, het ritmisch kloppen, drukken en het toedienen van vibratie zijn zowat de voornaamste kenmerken van deze populaire massagevorm.

Shiatsuis dan weer een in Japan ontwikkelde lichaamstherapie die gebaseerd is op het uitoefenen van druk op specifieke plaatsen van het lichaam. Deze techniek is nauw verwant met de Chinese geneeskunst die inwerkt op de meridianen van het lichaam, de zogeheten acupunctuur- of acupressuurpunten. Door het stimuleren van de meridianen kunnen bepaalde aandoeningen worden behandeld.

Een andere massagevorm die in onze westerse samenleving nog steeds beschouwd wordt als een pseudowetenschappelijke alternatieve geneeswijze is de <vet>reflexologie<>. Deze gaat ervan uit dat alle organen en delen van het lichaam in verbinding staan met welbepaalde plaatsen op de voetzool. Deze theorie vertrekt vanuit het standpunt dat de meeste ziekten het gevolg zijn van energieblokkering. In tegenstelling tot wat de moderne ziekteleer voorhoudt zorgt massage van bepaalde plaatsen op de voetzool terug voor een onbelemmerde energiedoorstroming met een betere gezondheid als gevolg.

De Thaise massag of Balinese massage is één van ’s werelds oudste genezingsmethoden die gericht is op het evenwicht tussen lichaam en geest. Deze massagevorm onderging zelfs in Thailand sterke westerse invloeden maar blijft toch nog behoorlijk verwant aan yoga en aan Chinese geneeskunst.

Andere varianten zijn de populaire Chinese hoofd-, nek- en schoudermassage, de Tuina-massag en de hotstone massage.

De Bali-massage experience

Geïnspireerd door het artikel van collega Matthias Vanheerentals in de vorige editie van belbeauty.be Magazine en met de welwillende medewerking van MSC Cruises kregen wij de gelegenheid om ‘aan den lijve’ de ervaring van een Balinese massage-sessie te ondergaan tijdens een overheerlijke cruise naar Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten. In het unieke kader van het luxueuze SPA-center van het al even luxueuze cruiseschip MSC Splendida mochten wij kennismaken met zowel de Bali-massage, de Shiatsu-massage als de Stone-massage. Drie relaxerende massage-technieken die wonderwel aansluiten bij de ontspannende totaalbeleving van een al even luxueuze cruise. Een absolute aanrander voor een eerste en elementaire kennismaking met lichaamsmassage ‘volgens de regels van de kunst’ en die na afloop ook kan worden verdergezet in één van de vele professionele wellnesscentra op het vasteland.

Met dank aan MSC Cruises

Tekst: Walter Ego

Foto’s © VDW & MSC Cruises

Laat een Reactie achter