Een nieuw wereldwijd onderzoek naar aanraking zal onderzoeken hoe aanraking  onze geest en ons lichaam beïnvloedt in sociale situaties. Van aanraking is trouwens bewezen dat het het stressniveau vermindert en het immuunsysteem boost.

Een global touch study is gelanceerd om “onze houding ten opzichte van de fysieke ervaring van aanraking te verkennen” en te onderzoeken of de hedendaagse samenleving ‘aanrakingshonger’ ervaart. De Touch Test is een online vragenlijst ontwikkeld door onderzoekers van Goldsmiths University of London en gelanceerd door de BBC met de Wellcome Collection.

Het zoekt antwoorden over de gelijkenissen en verschillen in onze aanrakingservaringen, met als doel ons begrip van zijn rol in gezondheid en welzijn te vergroten.

De vragenlijst zal kwesties onderzoeken zoals hoe onze houding ten opzichte van aanraking varieert per leeftijd, nationaliteit en geslacht en of de hedendaagse samenleving ons in staat stelt voldoende aanraking te krijgen.

De kracht van aanraking is een pijler van de wellness-industrie waarvan bewezen is dat het talloze voordelen biedt voor gezondheid en welzijn, zoals het verlagen van stressniveaus en het stimuleren van het immuunsysteem, volgens studies van The Touch Research Institute in Miami.

De Wellcome Collection heeft Michael Banissy hoogleraar psychologie aan de Goldsmiths University of London de opdracht gegeven om de Touch Test uit te voeren.

De resultaten van het onderzoek zullen later dit jaar in een BBC-serie worden onderzocht.

 

Aanraking kan een grote rol spelen in onze ontwikkeling, sociaal interacties, persoonlijke percepties en onze gezondheid en welzijn

“Aanraking is een ongelooflijk krachtige kracht in ons dagelijks leven, vaak pas als we erover nadenken, realiseren we ons hoeveel een rol het eigenlijk speelt,” zei Banissy. “Het speelt een rol in zoveel menselijk gedrag, variërend van agressief tot het meest intiem en het kan een enorme rol spelen in onze ontwikkeling, onze sociale interacties, percepties van onszelf en onze gezondheid en welzijn.

“We weten veel over hoe aanraking verwerken, maar we weten minder over het gebruik van aanraking op een sociaal niveau en hoe we het op een communicatieve manier gebruiken,” zei Banissy.

De studie werd gelanceerd op het All In The Mind-programma van BBC Radio 4, dat de grenzen en het potentieel van de menselijke geest onderzoekt.

Presentator Claudia Hammond werkte eerder aan BBC-studies over rust en eenzaamheid. Hammond zei: “Meer dan 70.000 mensen hebben bijgedragen op onze eerdere onderzoeken over rust en eenzaamheid, en ik hoop op een vergelijkbare positieve reactie op dit onderzoek naar houdingen ten opzichte van aanraking.

“Net als rust en eenzaamheid beïnvloedt aanraking ons allemaal – en is complexer dan je zou denken. De Touch Test biedt mensen de mogelijkheid om bij te dragen aan grootschalig, baanbrekend onderzoek.

Ik kijk er echt naar uit om de resultaten van het onderzoek later dit jaar te analyseren in een reeks programma’s op Radio 4. ”

Met de opkomst van de # MeToo-beweging is aanraking een actueel onderwerp in de media en een gevoeliger begrip in de samenleving geworden, omdat verwachtingen en normen zijn veranderd rond fysiek contact en toestemming.

De resultaten van de studie worden aangekondigd tijdens een live-evenement in de Wellcome Collection in Londen in maart 2020 en zullen later dit jaar worden verkend in een komende BBC-serie, The Anatomy of Touch

■ Hoogleraar psychologie Michael Banissy, heeft in opdracht van de Wellcome Collection de Touch Test uitgevoerd

Foto : pixabay

Laat een Reactie achter