Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht, dat zich in en rondom alle lichaamscellen bevindt. Veel processen verlopen via dit lichaamsvocht, zoals het vervoer van zenuwprikkels, hormonen en voedingsstoffen, het afvoeren van afvalstoffen en het uitwisselen van stoffen  en gassen. Het lichaam is in evenwicht als de waterhuishouding optimaal zijn werk doet. Het lymfestelsel speelt dus ook een belangrijke rol bij de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. De lymfe vervult een voedende, zuiverende en drainerende rol.

Deze drainerende massage verbetert de lymfecirculatie en helpt vocht- en afvalstoffen af te voeren. Het is een zeer zachte, pompende, ritmische massage, die het afslankingsproces ondersteunt. De behandeling is ook heilzaam bij o.a. aderspat, etalagebenen, vochtretentie, vermoeide, opgezwollen benen, na een cosmetische ingreep en wanneer harde en stevige massage niet aan te raden is. Er zijn twee manuele methodes, en er zijn ook toestellen op de markt die lymfedrainage kunnen uitvoeren.

Hoe gaat een lymfedrainage in z’n werk ?

Lymfedrainage is een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die echter bemoeilijkt kan worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. Er zijn twee manuele methodes, en er zijn ook toestellen op de markt die lymfedrainage kunnen uitvoeren, bvb. pressotherapie.

De twee  methodes voor manuele lymhedrainage zijn:

 – de methode Vodder, die vooral in de medische wereld gebruikt wordt; o.a. bij kanker, en als er lymfeklieren weg genomen zijn;

– de methode Leduc, minder bekend, maar ook heel efficiënt.

lymfedrainage

Bij de Manuele Lymfedrainage wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen, waarbij de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel. Het ritme van deze ‘handgreep’ is erg belangrijk, want dit ritme moet overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het ‘overtollige’ lichaamsvocht goed worden afgevoerd. Het vergt wel wat concentratie van degene die de behandeling uitvoert. In principe zal de behandeling vrijwel pijnloos zijn.  De massage begint bij de lymfeklieren in de hals (de basis) gevolgd door de lymfeklieren in de buikstreek, oksels, liezen en benen en/of het gelaat.

 

 

 

 

Voor wie is het niet geschikt:

* bij hoge koorts

* kwaadaardige tumoren of kanker

* acute ontstekingen, vooral in het vaat- en lymfesysteem

* acute bacteriële infecties

* te actieve schildklier

* groter wordende wratten

* zwangerschap met risicofactoren

* zweer in de dikke darm.

 

Wanneer is lymfedrainage inzetbaar?

De manuele lymfedrainage is toepasbaar bij veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen bij:

* zwellingen (oedeem) bvb. lymfoedeem, eventueel na een operatie of lifting, maar vraag akkoord van de arts

* bloeduitstortingen

* vochtretentie

* spierpijnen

* cellulitis

* bloedcirculatiestoornissen.

 

Elke goed opgeleide schoonheidsspecialiste kan een lymfedrainage verstrekken, meestal hebben zij hiervoor extra opleiding gevolgd. Vraag ernaar bij uw afspraak.

Laat een Reactie achter